Nikol Bahrová: z právní kanceláře k velkému snu

Nikol Bahrové je dvacet dva. Studuje Vyšší odbornou školu. Když se rozhodla objevit svůj talent a navštívit první Konferenci o talentu, ani netušila, co nastane. Velké změny člověk většinou netuší, už jsem si zvykla i já, že právě ty důležité změny v životě čekají na naši vnitřní změnu, rozhodnutí, kterými změníme celou svou současnost i budoucnost. Přišlo ke mně i velké poznání, že některé věci vypadají skvěle navenek, ale pokud nám nepřinášejí radost, nejsou ty pravé. Svět umí být barevný právě díky změnám.

Nikol se na konferenci rozhodla, co chce dělat. Opustila šeď právní kanceláře, která ji přestala naplňovat a vydala se za svým snem, paradoxně pivem. Díky své vášni teď řídí jednu z moderních restaurací v horách v Rakouském stylu s prvotřídní gastronomií: Restauraci u Bobra. Tento text vypadá kýčovitě, celý rozhovor možná vypadá velmi jednoznačně. My to fakt nevymysleli. Celou tuhle realitu si vymyslela a vytvořila sama Nikol.

1) Niki, tys byla na svoje narozeniny na první Konferenci o Talentu, je to tak? Jak ses na ní dostala?

Ano, byl to můj den a chtěla jsem si jej užít. Navíc jsem hledala odpověď a nějak jsem cítila, že by to mohlo být to pravé. Na konferenci jsi ke mně přiběhla. Překvapilas svým přístupem, všimla sis mě, chovala ses lidsky, šlo cítit, že máš srdce a nehraješ to. Nakonec jsi mi darovala před všemi růži a všichni návštěvníci mi dohromady zazpívali Happy birthday song.



2) Jak se ti líbila, kdo tě nejvíc zaujal?

Líbila. Byla plná aha momentů. Šla jsem do hloubky sebe a uvědomila si, že to, jaký způsob života vedu, mě ničí. Došlo mi, že to co dělám, mě nenaplňuje a potřebuji změnu, jinak vyhořím. Nebyla jsem člověkem. Vyhýbala jsem se sama sobě. Dvě práce, vysoká škola a projekty. Žádný život. Dobře vymakaný time management. Pro stroj, ne člověka.  Zní to namyšleně, ale nejvíce jsem zaujala sebe samou JÁ.

3) Co se ti pak přihodilo? 

Na základě konference přišlo rozhodnutí, které bylo nevyhnutelné a za které jsem na sebe hrdá.. Zveřejnila jsem asi dva dny po konferenci zprávu, že končím, protože už nemůžu. Asi si toho někdo všiml. Někdo, kdo také potřeboval změnu, šel za svým snem a srdcem, dal mi šanci. Přišla nabídka dělat provozní Hospůdky U Bobra v Raškovicích. Mohla jsem poslechnout rozum, ale šla jsem za hlasem srdce. Kývla jsem v Laura coffee, stejný večer jsem informovala většinu mých kolegů a nadřízených, že fakt končím a do tří týdnů jsem byla fuč. Včetně sbaleného bytu jsem se vydala vstříc dobrodružství a novému příběhu. Děkuji Jakube.




4) Jak ti probíhala ta změna pocitově, trpělas hodně? (smích)

Trpěla, nepopsatelně. Ale pozitivně. Tak spokojená jsem totiž dlouho nebyla. Hlavně tím trpěli ostatní. V rozmezí tří týdnů mi totiž bylo všechno jedno. Spadl mi kámen ze srdce, ale opravdu. Cítila jsem pocit úlevy. Týden před stěhováním jsem se ještě neměla kde stěhovat, přestože byt už byl v krabicích. Nakonec vše dopadlo. Teď bydlím mezi lesem a polem, vedle potoku a u koní. Na netu mohu pracovat jen v posteli, protože jinde nemám signál. Mám vysněné sousedy. Otevřela jsem se životu a sobě! 



5) Do kterých projektů jsi zapojená, kde můžeme vidět tvůj talent?

Především mě můžete vidět v Hospůdce U Bobra v Raškovicích. To je jeden velký „projekt“, do kterého investuji většinu svého času, energie a své srdce. Protože si to zaslouží a protože cítím, že je to tak správně. Můžete mě vidět za výčepem, zajímám se o správně ošetřené a čepované pivo a v kruzích lidí se stejným zájmem se vyskytuji. Rovněž zkoumám a inspiruji se různými koncepty restaurací, pivnic a hospod. Vyskytuji se ve Vivě v Ostravě, kde s přáteli pořádáme Business Heroes. Dále mě baví podnikání, podnikání žen. Chystáme v únoru ve Vivě kurz s Dominikou Špačkovou na téma Podnikání žen na MD.

6) Co bys doporučila lidem, jak objevit svůj talent?

Hlavně nebýt sám a jít mezi lidi. Tam být sám sebou. Otevřít se, ptát se, říct si o pomoc, brečet. Neutíkat sám před sebou. Pracovat s tím, co je, umět to přijmout. Dělat chyby, ale nevzdávat se. Žít.


7) Jak si tedy svůj talent nabídla?

Nenabídla. Stačilo, že jsem byla svá. Kdo chce, ten to vidí. 



8) Můžu poprosit o pár obyčejně neobyčejných příběhů poslední doby?

Našla jsem osoby blízké. Nikdy jsem je neměla. Kamaráda, přátelé, lidi. A ono je to fajn. Petr Konvička taky za mnohé může a vždy pomůže, když zrovna může. Noví sousedé jsou přátelé, kteří Vám ráno ometou sníh z auta a nabídnou pomoc za barem U Bobra, když vypadne posila, nebo pozvou na Silvestra a ke své rodině. Někteří lidé za mě chodí do školy. Jsou přátelé na telefonu, kterým volám, když je zle a nemohu chodit. Jsou přátelé, kteří přijedou, když nefunguje kávovar a Ti, kteří mi posílají své názory, myšlenky a doporučení. Pomohou s aute a pračkou. Kolegové z dálky mi radí a fandí. Jsou lidé, kteří mi opravují pracovní texty. Reni, neobyčejně obyčejný příběh jsou lidé kolem.

 



9) Občas tě teď vídám ve Vivě. Jak nejčastěji ji používáš?


Jezdím do Laury na dobré kafe jen tak, když jedu kolem a beru si ho do auta. Nebo si vezmu noťas s tím, že konečně něco vytvořím či dotvořím. Užiju si klidu a atmosféry, ale vždycky někoho potkám, zakecám se a je po práci. Jinak chodím průběžně na různé kurzy, semináře, na Business Heroes pokaždé. Tento rok se určitě více zapojím do business snídaní a komunitního setkávání ve Vivě obecně. Těším se na Burzu.


10) Na co nás pozveš k Bobrovi?

U Bobra denně najdete jídlo bez chemie, kvalitně ošetřené a čepované pivo, usměvavou obsluhu a lidské srdce. Vše v dokonalé souhře s nádhernou přírodou podhůří Beskyd. Pořádáme program, který oživí běžný chod hospůdky a zaujme. Od 12.1. máme Deskový týden U Bobra, půjčíš si k jídlu a pití deskovky a hraješ. 23.1. Máme zhasnutá světla, svítí pouze svíčky, hraje živá hudba a křtíme časopis Underground. 24.1. Bude majitel Bobra a řezník povídat o masných produktech jinak. Vysvětlí, proč bez chemie a dá ochutnat. 28.1. si mohou hosté poslechnout pivní příběhy, písně a básně. 14.2. pořádáme velký a tradiční Masopust, 15.2. nás uvidíte na Restaurant dni v Ostravě a 21.2. se Bobr bude vznášet v oblacích a zkoušet roztahovat záložní padák. Více info na našich Fb stránkách.

Nikol se na další konferenci o Talentu bojí přijít. Jenže už asi musí, protože bude jeden z našich spíkrů! Zatím ji můžete potkávat na kurzu Guerilla Marketingu (část jeho otisku uvidíte na některých marketingových nápadů od Bobra). "Její" kluci kuchařští se učili vařit i u Zdeňka Pohlreicha či Romana Vaňka, a tak hovězí líčka nebo pravý haburger u Bobra chutná naprosto skvěle. Další konferenci má Nikol tedy jistou, dojděte, nedávno jsme otevřeli registrace, a kdo ví, třeba se přes noc něco ve vás otevře změnám, které vám už klepou na dveře. Nikol  určitě potkáte tento týden ve Vivě na Business Heroes s hostem Petrem Konvičkou a na novém projektu Vivy, Burza kontaktů, nápadů a příležitostí, a možná že dojde i na workshop Guerilla marketingu 2. A nebo, nebo si zajeďte na menu do Bobra.

Zvu vás taky na další příběhy, které můžete slyšet v jednom odpoledni: Závěrečné prezentace Inklubatoru, 21.1. v 17 h ve Vivě. 

Mám radost, Niki a děkuju. 

Renata Ptáčníková