Čas na změnu přichází nejen v jídle

Ve Vivě pořádáme přednášky a kurzy nejen v oblasti podnikání, rádi se zaobíráme i tématy osobnostního rozvoje a jednoduše šťastného života. Štěstí vnímáme spíše jako způsob myšlení a postoje, nikoliv jako momentální stav. Sledujeme vizionáře, osobnosti s různými úhly pohledu, dáváme jim prostor na konferencích a besedách.

Právě různé úhly pohledu dávají prostor vám i nám najít sám sebe v informacích dnešního světa. 

Jestli nás sledujete na sociálních sítích, nebo jste často u nás, víte, že sdílíme společné obědy. Vaří jeden pro všechny jeden den v týdnu, a střídáme se. Je to fajn.

Poslední dobou nás hodně zajímá jídlo.

Měli jsme u nás minulý měsíc Margit Slimákovou, před dvěmi měsíci MuDr. Jana Hnízdila, řada našich lektorů oslovuje naši kavárnu, aby nabízeli zdravá jídla. Tak jsme se všichni rozhodli, že s tím něco uděláme. První věc bylo prozkoumat, jak to s tím jídlem vlastně máme my osobně. A druhá, připravujeme pro vás od září jídelní lístek s doporučeními na restaurace a jídla v okolí. Naše kavárna také připravuje některé změny v nabídce (a budeme rádi za vaše tipy). Příjemnou novinkou v nabídce je dozajista Zelený ječmen od GW a stálicí je možnost i sojového mléka do kávy.

První věc jsme sledovali asi půl roku. Povídání o jídle s hosty Vivy, několik kurzů některých z nás, ochutnávky živé stravy a spolupráce s našimi "veganskými" lektory oslovilo i ty z nás, kteří jsou typičti vepřoknedlozeloví. Největší zdravožrout je u nás asi Renča, která sice upravila svůj jídelníček po narození dcerky na její chutě, ale pořád jí především ovoce a zeleninu, občas odšťavňuje šťávy a jí hodně bobulovin. Ne každý u nás sdílí její nadšení do všeho, co uhryznete ze šťopky. Tradičních knedlíkovců je ve Vivě málo. Takže se na společných obědech poslední dobou překvapujeme a předbíháme se saláty, pity, cizrnou. Minule jsme měli úžasný guláš od Vendy. Každopádně sledujeme počiny Romana Vaňka, a jeho osvětu v podobě několika pořadů o jídle. Zvlášť výživný bude díl o kuřecím mase.

Nejsme žádní dogmatici.

Druhý bod probíráme ještě nyní. A taky se pídíme občas po novinkách, stravovacích návycích a stránkách venku. Milujeme balkán, Italské tipy na speciality, které přivezl z Mistrovství světa baristů v Rimini minulý týden šéf kavárny Ivo, řeckou zapečenou fetu! Gril u nás patří k některým akcím stejně tak jako raw zdravá snídaně Připoj se, kterou připravuje výživová poradkyně Naďa Šlechtová. Jsme na cestě zkoumání a pozorování našich chuťových buněk, ochutnávání života i chování našich těl posléze :)))). Přeci jen nám už není šestnáct. Všechny své dojmy společně probíráme a sdílíme. Máme chuť se s Vámi podělit o světové pecky a seznámit se se zdravým životním stylem, kterým tak trochu žijeme u nás ve Vivě:

Prsťáky

Po Vivě chodíme většinou naboso. Paní uklízečka nám to tady jednou týdně pořádně vytře a naše podlahy nemají na sobě žádné střepy, nestyďte se u nás zout (a na wc máme sprchový kout,ve kterém si v případě nouze umyjte nohy). Někteří lektoři i lidé z Vivy nosí prsťáky. Jsou to tzv. fivefingers boty, které jsou prý mnohem zdravější, než normální boty. Zapojíte jiné svaly, neomezíte nohu a vzhledem ke správnému držení těla a akupunkturních bodů na plošce nohy si přispějete jejich denním nošením ke zdravé páteři i celkové imunitě. Tyhle boty vám umožňují chodit téměř naboso, mají ultratenkou podrážku, která ale nepropustí běžné sklo. Poblíž Ostravy prodávají prsťáky kluci ze www.sportovnikurzy.cz , Hudy Sport v centru Ostravy, obuv u Vítkovického stadionu. Zkušenosti na blogu popsal parádně Víťa Košťál.Hlavními prodejci jsou značky Vivobarefoot a Vibram. Až vybudujeme komunitní zahradu pro venkovní akce Vivy, přizpůsobíme bosému chození i ji.

Na zeleno

Zelený ječmen, odšťavněné pampelišky či špenát vnímáme jako užitečný doping vitamínů. Minimálně jako doplnění jídelníčku, který více a více ztrácí živiny. Přečtěte si určitě blog Margit Slimákové. Kdo neznáte Margit, určitě se vyplatí přečíst si o ní na jejich stránkách. Kdyby měl Jamie Olivier starší sestru, byla by to ona!  Velmi decentním a neextremistickým způsobem vysvětluje blogem a přednáškami po republice nejen dospělým, jak jíst a upravit jídelníček, je milou vizionářkou a celospolečenkou pečovatelkou o stravovací návyky škol, družin a školek. O zelený drink ječmene se ve Vivě stará Karolínka Bernátová.

Jídlo a komunita jako životní styl

Ctíme bezdogmatické prostředí a individuální nastavení každého z nás. Máme moc dobré zkušenosti i s recepty Kuchařky ze Svatojánu, které jsou jednoduché a zároveň výborné chuti.Každý den přibude jeden! Kamarád, lektor i příznivec Vivy, Pavel Ovesný provozuje blog přístupný všem s recepty i náhledy na jídlo v moc krásné formě. No a musíme se opět zmínit také o Hrabůvce, kterou chceme podpořit i v nových výživových návycích. Máme vizi startupového městečka kolem Vivy do 7 let. Spolupracujeme na ní s obvodem Ostrava Jih, které nám vychází vstříc a pomáhá našim startupům a novopečeným podnikatelům hledat prostory v okolí. Takže, pokud si chcete něco takového otevřít poblíž Vivy, určitě se hlaste. Máme informaci o připravované zdravé restauraci i cateringu jménem Eucalyptus, brzy bude k vidění i nová stránka www.zdravasvaca.eu. A taky, kdo víte, že chcete u pracovního stolu Vivy mlsat, zaskočte si předtím zezadu do Zdravé výživy Karin Mutinové www.bylinkyukarin.cz. Hruška pod Vivou má také svou Racio sekci a haldu ovoce či zeleniny, vedlejší Drogerie DM zase sladké mlsánky nebo zeleninové šťávy. Kurzy živé výživy u nás dělá úžasná žena a kamarádka Vlaďka Šubertová.

Gastro startupy jsou živé

Pokud milujete lehkou stravu, dále raději nečtěte. Pokud podnikáte v Gastru, naopak velmi zpozorněte. Nedávno jsme narazili na Matthew Kenney, kuchaře s několika michellinskými hvězdami, jak otevírá restaurace v USA. Jeho poslední počin je nejzajímavějším a nejúspěšnějším dílem zdravé stravy za poslední dobu. Restaurace se pyšní slavnými šéfkuchaři, kteří připravují pouze zdravou a "živou" stravu. (Živá strava je strava nevařená a připravovaná do 40 st.C) Způsob, jakým vaří a představuje jídlo na talíři je neskutečný. Nádherné variace chutí, výzdobené a zajímavě poskládané ingredience připravují šéfkuchaři přímo na otevřeném place kuchyně, která se v prosklené restauraci M.A.K.E v Santa Monice nachází bezprostředně otevřená. Chlapík Matthew pokořil i známý TEDx, kde vystupoval už dvakrát (videa níže). Každopádně ani Praha nezůstala daleko, vznikla nádherná restaurace Riccarda Lukeho Gastronomica, jestli jste se nebyli podívat, určitě zajděte, a brzy otevře další tři. Ostrava stále čeká, a my velmi rádi přivítáme do našeho startup městečka novou zdravou restauraci a pomůžeme jí se startem, od září na vás, nové podnikatele i studenty, čeká ve Vivě podnikatelský program. Jídelní gastro lístek Vivy bude online ke stažení od září 2014. V našich výlohách brzy poroste tráva!

Vypněte hlavu, zapněte tělo

Rovnováha vás dostihne všude. I na těle. Nás taky. Ve Vivě máme jeden balón na sezení, snad budou časem další, které si můžete půjčit k sezení a lepší páteři. Viva ráda propaguje zdravý životní styl živými květinami a doporučením k běhu či jízdě na čemkoliv v přilehlém Bělském lese se spoustou altánků. Jezděte "sockou", jsme centrem spleti zastávek, stojí u nás tramvaje i autobusy. Popis cesty do Vivy popsal Jirka Urbášek na svém blogu, najdete ji i u nás v kontaktech. Kolo si můžete zamknout u nás nahoře. V Bělském lese jsou dobré tratě na kolo, inline i běh. Nemůžeme minout masáže, které jsou přímo v Relax studiu pod Vivou. 

Budoucnost si určujeme každý sám

Nejde globálně říci, co budeme jíst. Vnímáme návrat k přírodě a čím dál více lidí zajímá, co jí, studují minimalismus jako životní styl, čtou knihy Naboso, Zrozeni k běhu či Koncept Kontinua. Tyto knihy a návody nám všem mohou dát první impuls ke změně. Cítíme ale, že nám nemohou dát všem stejné informace a vnitřní motivaci ke změně. Sebeláska a návrat k své intuici budou při novém jídelníčku každému z nás dobrými parťáky. Těšíme se na vaše tipy, doporučení a návody, rádi je přidáme k tomuhle článku! Pište nám je na ahoj@vivaostrava.cz. Máme kolem sebe dost dobrých konzultantů živé stravy, zdravé stravy i výživových poradců i trenérů, kteří ve Vivě dělají kurzy a nebo jsou s námi prostě v kontaktu. Můžete nám o ně napsat na stejný email. Rádi budem vašim místem k odrazu! Pod článkem najdete spoustu zajímavých videí.

PS: Pro všechny z vás, kterým to prostě teď zaboha nejde, zkuste tento článek :)

Krásné letní dny,

Vaše Viva Ostrava www.vivaostrava.cz